fredag 30 mars 2012

Sew along del 6

Så har vi kommit till sista steget! Och jag lovar – efter det vi redan har arbetat oss igenom kommer det här gå lätt som en plätt! Lite tid tar det, för det är en del handsyende på slutet, men svårt är det inte!

Sy ihop foderväskan

Om du förarbetade del 6 med att göra väskinredning kanske dina delar ser ut så här:

På en av sidpanelerna har jag gjort ett dragkedjefack sytt på samma sätt som den stora ytterfickan här. Det är faktiskt sista dragkedjan från den konferensväska som fick sätta livet till i den förra väsk-sew alongen, så den var lång och bra och sömnaden gick helt problemfritt. Jag har valt ett gammalt påslakan som fodertyg och eftersom det är lite tunt så har jag förstärkt både foderdelen och fickpåsen med mellanlägg.

Nu syr vi! I princip är det lika som med yttertyget, bara lättare!

1) Nåla “Top Panel” räta mot räta längs den raka kanten. Markera 15 cm från varje ytterkant. Det syns dåligt på det här tyget, men pennorna visar var markeringarna är.


2) Sy ihop med raksöm och 2,5 cm sömsmån från kanten och upp till markeringen. Den här gången lämnar du öppet vid dragkedjan.

3) Pressa isär sömsmånerna och vik och pressa också in sömsmånerna längs öppningen.


4) Sy ihop botten med “Top Panel” längs kortsidorna. Här kan det vara läge att mäta lite. Om allt har passat och du inte behövde göra några justeringar av omkretsen på den här delen när du sydde i yttertyget, ska du enligt beskrivningen använda drygt 1,5 cm sömsmån. Om du var tvungen att göra justeringar för att få den här delen i yttertyg att komma runt sidpanelen, behöver du göra motsvarande justering här, annars blir fodret för stort. Jag tog ett måttband och mätte runt inuti väskan och använde sen 3 cm sömsmån. Det blev perfekt för min väska!

5) Sy fast botten och “Top Panel” på samma sätt som du gjorde med yttertyget. Börja med att mäta ut mittarna och nåla fast dem. Nåla sedan hela vägen runt och sy ihop med drygt 1,5 cm sömsmån. Du ska alltså använda bredare sömsmån på fodret än du gjorde på ytterväskan för att inte fodret ska bli för stort och bylsigt inuti.

Jag antar att ni inte får några veck här heller, men jag fick det. Vid svängarna i överkanten blev det liksom bara lite rynk, ungefär som när man syr hållningstrådar när man syr i en ärm i ett vävt tyg, så det tyckte jag bara blev snyggt, faktiskt.


I de nedre hörnen blev det ett tydligare veck, men jag bestämde mig för att leva med det. Vem kommer dyka ner där och se det? Inte ens jag kommer komma ihåg det när jag väl börjar använda väskan :)

Montera fodret i väskan

1) Först utrustar vi oss med rätt verktyg:
  • Smidig sax (Fiskars softtouch – rekommenderas! Tygsaxen är ännu bättre!)
  • Sytråd
  • Synålar (det är de som är i mormors fina magnecylask från apoteket i Delsbo!)
  • Fingerborg!!! Den kommer du vara glad för så småningom…
Jag har valt att sy med dubbel tråd. Då slipper jag tänka på att hålla på rätt sätt så att inte tråden åker ur nålsögat och jag behöver bara sy hälften så många stygn :)


2) Sen tar vi den här sladdriga lilla högen och pular ner i ytterväskan. Ytterväskan ska vara rättvänd och foderväskan ska ha avigsidan utåt. När vi sen pular ner foderväskan i ytterväskan kommer de aviga mot aviga och det blir så snyggt, så snyggt!

Börja med att sätta hörnen på rätt ställe och släta ut foderbotten så den ligger slätt mot yttertygsbotten. Fäst gärna med några nålar så det inte glider runt, för nu ska vi bylsa lite.

3) Näst fast fodret mot yttertyget genom att på sex ställen runt botten, ett i varje hörn och ett på varje långsida, sy några stygn i sömsmånerna. För ner handen mellan foderväskan och yttertygsväskan för att göra detta:

Går det att se? Här är jag alltså mitt på ena långsidan. Man ser avigan på fodret och mellanlägget som sitter på avigan på yttertyget och nålen går genom fodrets sömsmån och yttertygets sömsmån mellan sidpanel och botten.

Det finns lite olika skolor på det där med att fästa trådar vid handsömnad. Lika onojjig som jag är när det gäller risken för att overlocksömmar går upp, lika nojjig är jag när det gäller fästning när jag syr för hand, så jag syr alltid en knut genom att föra nål och tråd genom öglan som blir, när jag syr sista stygnet.

Ser ni nålen? Den pekar uppåt inuti öglan som är delvis över mina fingrar.

För att nästa fast i hörnen gjorde jag så här:
Jag förde ner handen inuti foderväskan, slätade ut botten och nöp ett stadigt tag om foder och yttertyg (man känner passpoalen lätt) och vrängde sen delvis väskan, så att hörnet “kom upp i ljuset”. Då gick det lätt att sy i båda sömsmånerna sen:


4) Följ sen med handen inuti fodret upp längs alla fyra hörnen och näst fast ungefär mitt på på höjden. Hängde ni med på den? Strax ovanför där blixtlåset slutar. Alltså ovanför när väskan står på botten.
Nu ska alltså fodret vara fastnäst på 10 ställen mot yttertyget. Nere i varje hörn (4 st), mitt på bottens långsida (2 st), mitt på på höjden i varje hörn (4 st).

Sen gäller det att fylla på utrustningen för nu blir det en del handsömnad! Viktig här för mig var detta:

  • En skön sittplats – min nya fina Lamino som jag fick när jag fyllde i vintras var perfekt!
  • En varm filt – denna budgetvariant på flätstickad filt är fyra halsdukar köpta på REA på Indiska som jag virkade ihop med fasta maskor till en underbar filt.
  • En stor kanna te – här i loppisfyndet Terma av Stig Lindberg, ritad till H55 och därmed jämnårig med vårt hus.
  • Härliga temuggen med får på från fina keramikerna Charlotte på Minimalen i Tofta strax söder om Visby.
  • Allt serverat på brickbordet från Designtorget som jag också fick när jag fyllde.
  • Ett lagom intressant program på TV. Project Runway kräver egentligen lite för mycket uppmärksamhet, men jag hann ena sidan den kvällen i alla fall :)
Allt på plats för en helkväll eller två, alltså! Nu kör vi!

5) Nåla fast den invikta kanten på fodrets öppning för dragkedjan längs med dragkedjan. Nåla kanten på fodret så att det precis täcker sömmen du har sytt fast dragkedjan med.
(Här ser ni lite mer av den stickade filten)

Jag syr så här, då blir det helt osynligt:

Ett stygn i viken på fodret, 2-3 mm långt.

Ett lika långt stygn i dragkedjan.
För att det ska bli osynligt ska det här stygnet börja exakt där stygnet i fodret slutar. Nästa stygn i fodret ska då börja exakt där stygnet i dragkedjan slutar. Sen är det bara att fortsätta så längs ena sidan…

… och sen nåla och sy likadant längs andra sidan!

Och simsalabim var det klart! Det är då man upptäcker att man glömt sy på Hello-lappen på en av fickorna innan man sydde på fickorna. Så då får det bli lite handsömnad till. Eller inte. Vi får se :)

Nu har vi ju en del kvar att sy, egentligen. Det är en styv lös botten som man klär med fodertyg och lägger lös inuti väskan. Jag har ännu inte hittat nåt bra att få till styvheten med, så jag kör utan så länge. Dock har jag lite planer så jag återkommer om och när jag får till det.

Fantastiskt bra jobbat av oss att komma ända hit, tycker jag! När alla börjar bli färdiga gör vi en härlig väskkavalkad och blir alldeles avundsjuka över de andras fina väskor och blir då samtidigt sugna på att göra en till i en annan variant själva! Jag är har redan flera stycken planerade i huvudet! Vi får se vad det blir.

tisdag 27 mars 2012

Inför del 6

I del 6 ska vi sy fodret och montera det i väskan. Efter att ha sytt ytterväskan med alla dess fickor, tyglager, mellanlägg och Habalon kommer det bli en enkel match att få ihop fodret :)

Innan vi gör det vill jag bara tipsa om att tänka igenom hur du vill ha inredningen i din väska. I beskrivningen är det bara ett stort öppet fack helt utan fickor. Personligen blir jag ganska irriterad på det, så jag tänker göra en sån här ficka:

Hellos beskrivning av ytterficka från förra väsk-sew alongen

Fler tips på hur man kan sy fickor och fack hittar du bland Karinottilias beskrivningar till väskan vi sydde i december. Där finns mönstrets beskrivning av ytterfickan jag länkar till ovan (jag gjorde en egen variant :) ) samt en beskrivning av hur man syr innerfack med tex mindre fickor och vattenflaskhållare. Ett förtydligande av hur man vändsyr fickan finns här.

Ett öppet fack tror jag de flesta kan sy utan mönster och beskrivning. Ett lock att vika över är lika enkelt. Enklast är att göra dem dubbla och sy ihop dem räta mot räta (lämna ett litet hål i nederkanten för att vända) och vända fram rätan. När du sen har strukit fickan och locket så syr du en stickning runt om hela fickan och runt om hela locket. Då syr du samtidigt igen vändningshålet (kom ihåg att vika in kanterna på vändningshålet). Nåla fast fickan och locket där du vill ha dem och sy fast med en raksöm längs kanterna och undersidan. Kom ihåg att lämna öppet överst. Locket syr du bara fast i överkanten. En enkel knäppning kan du göra med en tryckknapp. Vill du ha kardborreband bör du sy fast dem, åtminstone på fickan, innan du syr fast fickan på fodret.

Sen ska vi sy fodret men det kommer när jag har kravlat mig upp ur snor- och VAB-träsket :)

söndag 25 mars 2012

Sew along del 5

Komna så långt som vi kom i del 4 är man ivrig att komma vidare och få ihop själva väskan, så det ska vi göra nu!
I mönstret är det Step 11.

Det är alltid lite nervöst att börja med ett stycke i en beskrivning där det särskilt står utskrivet “var tålmodig när du syr”, men om vi hjälps åt ska det nog gå bra! :)

 

Montera ytterväskan

1) Markera mitten på botten, mitten på “Top panel” och mitten både uppe och nere på sidstyckena genom att vika dem på mitten. I beskrivningen till mönstret tycker de att man ska göra det genom att stryka ett veck på botten och “Top panel”. Jag har så kraftig denim i min väska, så jag markerade med nålar istället. Det blev tydligare så :)

2) Nu ska vi nåla fast det ena sidstycket mot botten och “Top panel”. Här kommer det nu bli tjockt och bylsigt. Vid de stora fickorna är det flera lager mellanlägg och Habalon förutom alla lager med tyg från både stora fickorna och sidfickorna. Man kan använda pappersklämmor eller små klädnypor istället för nålar för att hålla ihop. Jag hade inga såna, men har kraftiga nålar med glasknoppar som jag har fått ärva av min mormor, så de använde jag.

Eftersom Habalonet inte går ut i sömsmånen blir det ett “gupp” där Habalonet börjar. Använder man nålar är det stor risk att nålarna böjs där när man sätter i dem. Jag har därför tänkt efter en sekund först och sen satt nålarna på längden, med glasknoppen åt det håll jag syr. Då är det lätt att plocka ur dem efterhand när jag syr sen.

När man nu nålar så ska man börja med att sätta fast mittarna mot varandra. Sen börjar man vid den ena nålen och arbetar sig långsamt runt till den andra. Och därefter tar man andra sidan. När du börjar nåla, ska du se till att du tar den sidan av botten där du har sytt fast mellanlägget, så att du har den öppna sidan kvar!
Det kan också vara värt att tänka på att “lägga ner” passpoalen mot utsidan, så man inte råkar sy fast själva passpoalen i sömmen sen.

Så här ser det ut när allt är fastnålat:

Botten och “Top panel” står liksom uppåt och ni ser att jag vikt yttertyget och mellanlägget åt olika håll här, så den öppna kanten syns.

Det är när man kommer till det här steget som det kommer synas hur noga man har klippt och sytt efter rätt sömsmåner…
För mig passade det inte. Botten och “Top panel” var för lång, så det var bara att plocka av alltihop och sy en ny söm vid botten och “Top panel” 1 cm innanför den första och på det viset förkorta “cirkeln” med sammanlagt 4 cm… Sen passade det skapligt. Nåt veck blev det ändå på botten, men jag bestämde mig för att det var “good enough” i alla fall!

3) Nu har vi kommit till att sy ihop alltihop.
Sy långsamt! Det är regel nr 1.
Använd en kraftig nål. Jag hade en jeansnål nr 90, men ändå är det på sina håll så tjockt att lampan på symaskinen blinkar till för varje stygn :) Det är regel nr 2.

Det står inget om det på beskrivningen, men jag sydde med sidstycket uppåt. På det viset ser jag var den tidigare sömmen är och kan sy precis innanför den för att komma ytterligare lite närmare passpoalen och få den tight och fin från rätsidan.

Regel nr 3 är att se till att hålla undan tyget på undersidan, så du inte syr fast det på fel ställen.

Och kom i håg att sy långsamt, ffa i svängarna.

4) Kolla över sömmen. Vad ser man då? Jo veck i svängarna! Ändå! Morr!

Fast jag var så noga och sydde så långsamt! Det här kommer förstås inte drabba någon av er, men om jag ändå har nån olyckssyster eller två, så är det tyvärr bara att plocka fram sprätten. Jag sprättade ca 3 cm åt vardera hållet från vecket sett, la det slätt och fint och sydde ny söm precis där. (Ett veck fick jag sprätta ytterligare en gång…)

5) Öppna dragkejdan! Glöm inte det, för då blir det väldigt besvärligt att vränga rätt väskan…

6) Nu ska vi sy fast andra sidan. Börja med att “fösa undan” mellanlägget på botten och sätta fast det med nålar så att det inte sys med i sömmen:

Följ sedan steg 3 (och ev 4) ovan.

6) Nu ska vi plocka fram de där tre lagren Habalon som vi sydde ihop med varandra i del 4. Om allt stämmer nu så ryms de alldeles lagom i fickan som är mellan yttertyg och mellanlägg i botten (Ok, jag erkänner, jag fick klippa bort lite på kortsidornas sömsmån)

Det här var nästan det pilligaste av allt, tycker jag. Men när det väl ligger slätt och fint i fickan, så nålar man fast mellanlägget mot yttertyget och syr fast det med en söm i sömsmånen. Jag bjuder här på min egen söm i all sin vingliga glans:

… men det gör inget, för det kommer aldrig nånsin mer att synas! :D

7) Nu närmar vi oss det riktigt roliga, men innan vi vänder väskan ska vi klippa små jack i sömsmånen. I beskrivningen står det att man ska jacka passpoalbandets sömsmån. Jag har dock så kraftigt tyg så att jag jackade alla lager. Två jack i varje sväng.

8) NU vränger vi rätt allt! Använd nåt verktyg för att peta ut hörnen ordentligt. Det kan vara en sticknål eller en stängd sax tex. Jag tyckte det funkade väldigt bra med handtagen till sysaxen när det är så här svängda hörn.

Voilá! Se så tjusigt det blir!

9) Om du har fått tag på väskfötter är det här rätt läge att montera dem.

Jag har köpt mina av Strömming och de är av sån sort att man gör ett hål med en syl eller liknande genom alla lager (yttertyg, Habalonbottnar, mellanlägg) och trycker igenom spetsen, sen viker man ut två ben och så hålls de på plats. Jag körde enbart på ögonmått var jag tyckte de skulle sitta!

Nästa gång tar vi oss an fodret och sen är vi färdiga!

fredag 23 mars 2012

Sew along del 4

Karinottilia drog för några veckor sedan igång en sew along på en “Weekender travel bag” från Amy Butler. Av personliga skäl bad hon om stöttning i att fortsätta beskrivningarna på nätet och eftersom jag låg i perfekt synk med del 3 erbjöd jag mig att ta över ett tag.
Vill du hoppa på? Följ länkarna till de första delarna. Där hittar du också all information du behöver för att köpa mönster, sybehör etc.

Del 1

Del 2:1

Del 2:2

Del 3

Jag kommer inte riktigt kunna hålla samma tempo som Karinottilia, utan delarna blir istället lite kortare och lite fler. Också av den anledningen att Karin ska kunna ta tillbaka sew alongen när det fungerar och hon vill :)

I del 4 ska vi sy färdigt resten av ytterväskan, så vi kan montera ihop den i del 5. Det innebär att vi nu ska sy i dragkedjan i “Top panel”, sy fast fickan på kortsidan och fästa ihop det med botten. 
I mönstret är det delarna: Step 8, 9, 10.

 

Sy fast dragkedjan i “Top panel”

1) Pressa mellanlägg på de två “Top panels”. I mönstret har de använt ett ganska tunt tyg och då ska det vara tre lager mellanlägg på varandra. Börja med att pressa fast ett lager på yttertyget, pressa sedan på nästa och sen ytterligare ett. Jag har en ganska kraftig stretchdenim som yttertyg, så jag har valt att ha bara ett lager mellanlägg.

2) Nåla den raka kanten på “Top panel” räta mot räta. Gör en markering 15 cm från ytterkanten i båda ändar.
Tips: När du syr efter amerikanska mönster – använd ett måttband som har både tum och cm så behöver du inte räkna om måtten!

Det var visst lite väl mörkt när jag tog bilden, men om man vet vad man ska titta efter går det att se de rosa markeringarna 15 cm från vardera kortsidan:

OBS! Sömsmånen är 2,5 cm. Du måste sy 2,5 cm in från kanten alltså, annars kommer sidfickorna och botten att vara smalare än “Top panel”!

3) Sy ihop långsidan så här:

  • Fäst sömmen
  • Sy raksöm fram till din markering
  • Fäst sömmen
  • Ställ om stygnlängden till 4,5 – 5 mm
  • Fortsätt sy fram till nästa markering
  • Ställ tillbaka stygnlängden
  • Fäst sömmen
  • Sy till slutet och fäst igen

Det du har gjort på mitten, med de långa stygnen, är en maskintråckling och den kommer sprättas bort sen.

4) Pressa isär sömsmånerna. Och nu börjar det bli läge att förklara varför mina “Top panel”-delar inte ser ut som dina. Jag tyckte väskan såg för bred ut, så jag har smalnat av den lite. Ca 5 cm tror jag det var. Hade jag sytt med 2,5 cm sömsmån här hade det inte blivit något kvar att sy fast sidstyckena i. Så jag har ändrat formen lite på nederkanten istället, så att den ändå har samma bredd som sidfickor och botten.

5) Nåla fast blixtlåset med blixtlåsets rätsida mot avigsidan på din “Top panel”. Blixtlåset ska börja vid en av markeringarna och bör då räcka fram till den andra markeringen :)
Om du har ett delbart blixtlås måste du först av allt sy ett stopp längst ner. Mät då 76 cm från översta änden på blixtlåset och sy ett stopp där genom att ställa in maskinen på en sicksack som är bredare än blixtlåset och sy några stygn tvärsöver. Klipp av överflödiga cm på blixtlåset.

Sy från rätsidan. Använd blixtlåspressarfoten. Sömmen ska sys 0,7 cm från mittensömmen. I beskrivningen står det att du ska sy som en fyrkant runt blixtlåsöppningen. Det tycker inte jag. Med en så lång söm är risken alldeles för stor att det drar sig, trots både maskintråckling och flera lager mellanlägg.

Gör i stället så här:

  • Fäst sömmen och sy raksöm längs ena långsidan, 0,7 cm från mittensömmen.
  • Håll nålen nere i tyget, lyft pressarfoten och vänd 90 gr så du kan sy tvärsöver nederkanten på blixtlåset. Om du syr riktigt exakt ska den sömmen vara 1,4 cm (0,7+0,7 på vardera sidan om mittsömmen). :)
  • Fäst sömmen och klipp av.
  • Vänd eller flytta pressarfoten (det fungerar lite olika på olika maskiner) så du har plats för dragkedjan på den andra sidan om pressarfoten.
  • Börja om där du började först, men börja nu med att sy sömmen tvärsöver blixtlåset (fäst i början).
  • Håll nålen nere i tyget, lyft pressarfoten och vänd 90 gr.
  • Sy sedan längs den andra långsidan av dragkedjan och fäst när du kommer ner till den första tvärstickningen.

Då sys båda de långa sömmarna åt samma håll och chansen att det blir riktigt snyggt ökar.

Förstärk nu ytterligare genom att sy en stopp mitt över blixtlåset och den korta stickningen på båda ändar. Jag syr ju med svart tråd på svart tyg, så jag har dessvärre ingen pedagogiskt bild att visa :)
Ställ in den bredaste och tätaste sicksacken och sy fram och tillbaka över blixtlåsets ändar.

6) Sprätta nu bort maskintråcklingen.

 

Sidfickorna

1) Pressa mellanlägg på avigsidan av yttertyget.

2) Nåla fodrets överkant räta mot räta mot yttertygets överkant, och sy ihop 0,7 cm från kanten.

3) Vänd fram rätsidorna och pressa så att yttertyget råder. Det betyder att fodertyget inte ska “sticka fram” på rätsidan.
Ett tips igen då, är att när man ska pressa så att den ena sidan råder, så är det både enklare och blir snyggare om man först pressar isär sömsmånerna på avigsidan!

4) Sy en stickning runt de tre ytterkanterna 0,7 cm in från kanten så att alla lager hålls ihop. Sy sedan två stickningar på fickans överkant. Den första ska vara 0,3 cm från ytterkanten. På min maskin är det längs med den inre kanten på pressarfoten:

Den andra stickningen ska vara 0,7 cm från den första. På min maskin är det längs med ytterkanten på pressarfoten.

Gör samma med andra fickan.

5) Lägg nu fickorna med fickornas fodersida mot rätsidan på “Top panel”, precis som det ska se ut när det är färdigt alltså. Sy fast dem med en söm 0,7 cm från kanten.

Sätt ihop “Top panel” och botten

1) Lägg de tre lagren Habalon på varandra, nåla och sy ihop dem med en söm en dryg cm från kanten.

2) Lägg mellanlägget mot yttertygets avigsida och sy fast det på tre sidor, båda kortsidorna och en långsida. Sömsmånen är drygt 1 cm. Var noga med att fästa i båda ändar, eftersom det kommer bli en del “dragande” här så småningom när allt ska monteras.
I den fickan som blir ska så småningom Habalon-bottnen vi alldeles nyss gjorde, hamna.

3) Lägg botten räta mot räta med “Top panel” där som fickorna är. Sy ihop med drygt 1 cm sömsmån.

4) Så här bör det se ut nu:

En cirkel bestående av botten med en “mellanläggsficka” på insidan och en överdel med sidfickor och dragkedja.

Bra jobbat! Nästa gång sätter vi ihop den här delen med sidstyckena!

söndag 11 mars 2012

Mera presenter

Ungefär två dagar efter att jag skrivit om hur bra det blev med dödskallepåsar till alla killar på dagis var det dags för dagiskalas igen. Vis av tidigare misstag frågade jag för att vara säker “Ska jag sy en sån där påse till A nu´ra?”. “Kan vi inte sy ett par byxor?” sa Loppan då…

Eh, joo, om bara det finns nåt tyg som passar. Snabbt ner i syrummet (en halv minut före Loppans liggdags, typ), fram med en mörkblå stretchfrotté som föll Loppan i smaken, lite blåa muddar, eget mönster och jag skred till verket.

Från det att overlocken var trädd, storleks- och Hellolappar framtagna, mönster framme och tyget vikt så tog det bokstavligt talat 20 minuter att klippa ut och sy dessa härliga mjukisar! Vem kan handla kalaspresenter snabbare än så? :)

Jag mätte efter de rosa pöstightsen som har lagom längd till Loppan. Hon har nog långa skånkar, hon, för de blev lite onödligt långa till A, men eftersom det är muddar nederst så funkar det ändå. Och så håller de nästa vinter också!

torsdag 8 mars 2012

Kollektion Loppan–Grön rosa

Sista plaggen ut i Kollektion Loppan. Nu återvänder vi till det gröna-rosa och njuter av gröna féer från Znok. De rosa stretchfrottépöstightsen har ni redan sett i ett tidigare inlägg-

grönafeer2

Här har grundmönstret förlängts och ställts ut till en tunika/klänning vilken sen kantats med svart muddrullå i alla fållar. Med diffen på max drog den inte ihop sig i nederkanten och blev jättefin och lite lagom tuff.

grönafeer

Det blev reskläder när vi åkte i förväg med tåget till mormor och morfar för att fira min farmors 90-årsdag för några veckor sedan. Även om jag har anonymiserat en del så ser ni det nöjda leendet va´? Vi hade en jättemysig resa med fika i restaurangvagnen som höjdpunkt :)

måndag 5 mars 2012

Kollektion Loppan–Pippi

Till slut blev det nåt annat är rosa-grönt-turkost! Samma utgångspunkt här… Meedoms tights form 0 och Ottobre Creative Workshop 301 till tröjan.

Det här var den första tröjan vi klippte ut, för att ha lite som toille. Det var tur, för då upptäckte vi att halsringningen var tokstor. Till de resterande plaggen (som ni redan sett) klipptes den alltså mindre, men för att rädda den här klippte jag ur den ytterligare och gjorde en riktigt bred halsmudd. Ännu bredare muddar i ärmar och fåll gjorde en helt annan modell av tröja och den blev ju superbra och jätteskön.

Röda tights har sedan många år utgjort ett basplagg i Loppans garderob, så de var givna i den här garderobsupphottningen också! Tyvärr är de nog lite korta, men de håller för den här säsongen i alla fall.

Pippityget är från Lilofant och det röda är en stretchig singeljersey från JNY.

fredag 2 mars 2012

Kollektion Loppan–rosa grönt

Även här är utgångspunkten Meedoms tights form 0, med pös och längd tillagt för pöstights. Älskad modell den här säsongen :) Limegrön velour från hyllan. Jag har faktiskt glömt var jag köpt den. Det händer inte ofta, men just enfärgade har en tendens att falla ur minnet mellan varven.

Tunikan är även den Ottobre Creative Workshop 301 stl 116. Trumpetärm och utställd och förlängd i livet, rullfåll i grönt och smal muddkant i grönt fullbordar skapelsen. Fétyget har jag köpt hos Mjuka tyger när hon hade en uppsättning tyger hon hämtat hem nån rulle vardera av från USA, eller så.